Over Schizofrenie Check hoe het met je gaat! Reageer Archief Forum Disclaimer/Privacy verklaring | Colofon

E-health
Boekentips
Mindfulness
Stemmen horen
Rust in je hoofd
Hersenonderzoek
Social media
Confrontaties aangaan

Diabetes
De inlooppoli
Drugs
Gezond eten
Bewegingsstoornissen
Mondverzorging
Dag en nacht ritme
Blowen

Wonen
Jongeren
Het ervaringsspel
Migranten
Kinderwens
Relatie broer/zus
Actie maakt gezond!
2 moslims over schizofrenie


Wanneer je de verleiding niet kunt weerstaan…

Eva vindt zichzelf te dik! Haar vrienden vinden dat helemaal niet. Eva ziet er juist goed uit, zeggen zij. Natuurlijk is het wel belangrijk om haar gewicht op peil te houden, want met een gezond gewicht is het risico op ziekten kleiner. Je voelt je fitter en het geeft een goed gevoel. Eva kan gemakkelijk checken of zij een gezond gewicht heeft. Daar is de Body Mass Index (BMI) voor. Klik hier voor de BMI-index. Even je lengte en je gewicht aangeven en je weet meteen hoe de vlag erbij hangt.

Eva blijkt een gezond gewicht te hebben. Daar heeft zij wel iets voor over. Zij eet gevarieerd, met niet te veel suiker en vet. Ze houdt van een glaasje wijn, maar kent haar grenzen. Eva is gelukkig dol op groente en fruit, brood en aardappelen. Deze bevatten veel voedingsstoffen en zorgen voor een verzadigd gevoel. Ze houdt van bewegen en zorgt dat ze minimaal dertig minuten per dag iets actiefs doet; fietsen, wandelen, maar ook traplopen en huishoudelijke klusjes.

Soms vindt Eva het best moeilijk om steeds bewust met haar gewicht bezig te zijn. Dan sluipt ze midden in de nacht naar de ijskast voor een snack! Of blijft eens lekker een dag in haar bed liggen. Is dat erg? Nee dat niet, maar voor je het weet komen er een paar kilo’s aan. Op die momenten verzucht Eva: “Ik ben te dik!”

Wanneer overgewicht op de loer ligt moet je gaan oppassen. Dat vergroot namelijk de kans op onder meer diabetes, hart en vaatziekten en hoge bloeddruk. Daar zit niemand op te wachten. Voorkomen is beter dan genezen. Voorkom dus dat je eindeloos moet gaan diëten ….

Met dank aan Eva L. voor dit interview.

  Eva’s tips…
Altijd ontbijten! Een goed ontbijt laat de verbranding op gang komen en zorgt voor een gevulde maag. Wanneer je de dag begint met een stevig ontbijt, tussen de middag gezond luncht en ’s avonds een gezonde warme maattijd eet, zet je de thermostaat van het lichaam in een actieve stand en zullen je vetten sneller verbranden.
Eet voldoende. Daarmee voorkom je een hongergevoel. Erg weinig eten geeft ontzettende trek tussendoor. Dan krijg je gauw de neiging om te gaan snoepen.
Hoofdhonger of buikhonger? Heb je buikhonger, dan geeft je maag aan dat het tijd is om te eten. Bij hoofdhonger ga je eten uit verveling, gewoonte, stress of blijdschap. Als je een emotionele eter bent is het belangrijk je hier bewust van te zijn. Alleen dan kun je er iets aan doen.
Snaaidrang? Als je snack- en snaaidrang voelt opkomen, ga dan afleiding zoeken. Een klusje doen, puzzelen, afwassen of in de tuin werken. Of een spannend boek lezen. Als je een kauwgompje eet is je mond lekker fris en schoon, dan heb je vaak minder de neiging om te gaan snoepen.
Boodschappen doen met een volle maag. Het is algemeen bekend dat wanneer je met een lege maag boodschappen gaat doen, je geneigd bent om meer te kopen dan je van plan was. Ook nog eens goed voor je portemonnee.
Veel water drinken (minimaal 1 liter per dag) is een gezonde gewoonte. Als je een glas water voor het eten drinkt zorgt dat al voor maagvulling.
Jezelf belonen. Heb jij jezelf aangeleerd om jezelf te ‘belonen’ met eten? Bijvoorbeeld een gezinspak chips eten omdat jij dat heb verdiend? Er zijn ook andere manieren om jezelf te belonen, zoals naar de kapper gaan, een bosje bloemen voor jezelf kopen of jezelf trakteren op een leuk cadeautje.
Lijnen maakt vaak dikker dan dun! Negeer ‘hippe’ diëten en ga liever voor de drie G’s: gezond, gematigd en gevarieerd eten.
Vermijd gedachteloos eten. Je her kent dat misschien wel, je zit t.v. te kijken en plotseling raakt je hand de bodem van de chipszak. Eten zonder dat je er bij nadenkt is zonde omdat je het eten eigenlijk niet echt proeft. Wees alert op dergelijke momenten. Eet bijvoorbeeld uit een bakje in plaats van uit een zak.
Nog een keer opscheppen? Misschien denk je er vaak niet bij na, maar dat tweede bord spaghetti heb je echt niet nodig om in leven te blijven. Vaak eten we al snel meer dan we nodig hebben. Dit kun je makkelijk voorkomen door rustig te eten en goed naar je lichaam te luisteren – vol is vol!
Kleiner wijnglas. Wanneer je regelmatig een glas wijn drinkt, wen jezelf dan aan het gebruik van een klein glas. De ervaring leert dat je dan toch veel minder drinkt. Voor de echte wijnliefhebber natuurlijk een doodzonde, maar wel effectief: Leng witte wijn of rosť aan met een beetje water.
Leef je uit! Zet de volumeknop van de radio flink hoog en leef je uit op de muziek. Dansen kost én geeft veel energie. Bovendien is dansen een uitstekende manier om je kracht en uithoudingsvermogen te vergroten en soepel te blijven.
  En wat doe jij om je gewicht op peil te houden? Laat het ons weten!


Share on Facebook Share on Twitter