Over Schizofrenie Check hoe het met je gaat! Reageer Archief Forum Disclaimer/Privacy verklaring | Colofon

E-health
Boekentips
Mindfulness
Stemmen horen
Rust in je hoofd
Hersenonderzoek
Social media
Confrontaties aangaan

Diabetes
De inlooppoli
Drugs
Gezond eten
Bewegingsstoornissen
Mondverzorging
Dag en nacht ritme
Blowen

Wonen
Jongeren
Het ervaringsspel
Migranten
Kinderwens
Relatie broer/zus
Actie maakt gezond!
2 moslims over schizofrenie


Sociale Media

Twitteren, sms'en, pingen, chatten, skypen, Facebook, LinkedIn, msn en Hyves. En dan zijn wij vast nog een aantal sociale media vergeten waarmee je de mogelijkheid krijgt om jouw lief en leed met de hele wereld te delen. Gaan al die online contacten niet ten koste van je échte leven? Uit onderzoek blijkt juist het tegendeel. Je moet er echter wel goed mee kunnen omgaan.

Voor het gebruik van sociale media

Via sociale media kun je op een eenvoudige en snelle manier contact onderhouden met vrienden, kennissen en familie. Iedereen blijft op de hoogte van elkaars bezigheden. Kom je daarna iemand in 'het echte leven' tegen, dan heb je meteen een gespreksonderwerp.
Uit onderzoek blijkt dat iedereen gemiddeld vijf goede vrienden heeft en dat de meeste tijd op bijvoorbeeld facebook nou juist in die goede vrienden gaat zitten.
Gebruik van sociale media kan je sociale leven makkelijker maken. Je leert nieuwe mensen kennen met dezelfde interesses, problemen of achtergrond als jij.
Je kunt in een mum van tijd personen zoeken en vinden. Heb jij geen telefoonmummer, adres of e-mailadres van degene die je zoekt? Typ de naam van de persoon in bij www.wieowie.nl en je krijgt de informatie die je zoekt.
Je kunt het overal en altijd gebruiken. Sociale media zijn plaats- en tijd onafhankelijk. Wil jij midden in de nacht iets van iemand weten of hem deelgenoot maken van je zieleroerselen? Contacten zijn zo gelegd en in negen van de tien gevallen krijg je meteen antwoord op je vragen.
Sociale media zijn over het algemeen heel makkelijk in het gebruik. Je maakt een account aan en je kunt vrijwel meteen beginnen.
Sociale media werken snel. Je bericht, boodschap, foto of film is direct waar je hem wilt hebben.
Direct contact, dus mét beeld, via skype en webcam behoort tot de mogelijkheden. Je hoeft de deur niet uit om iemand te kunnen zien. Dat is bijvoorbeeld fijn als je niet dicht bij elkaar woont. Door elkaar te zien krijg je het gevoel dat je bij elkaar in één ruimte zit. Dat praat vaak een stuk makkelijker.
Het voordeel van Skype is bovendien dat die toepassing kosteloos is. Het enige wat je nodig hebt is een computer met een internetverbinding en een webcam, geen betaald abonnement dus. Voor twitteren geldt hetzelfde. Daar zijn geen kosten aan verbonden, behalve een internetverbinding. Als je geen mobiel internetabonnement hebt, kun je via je computer twitteren.

Tegen het gebruik van sociale media

Als je niet veel buiten de deur komt is het verleidelijk om door het gebruik van sociale media nog vaker binnen te blijven. Met alle gevolgen van dien, zoals weinig bewegen en in het ergste geval isolement.
Het voordeel van het sociale aspect van socialemediagebruik kan ook in je nadeel werken. Je kunt druk gaan voelen om altijd maar overal op te moeten reageren of als mensen bepaalde verwachtingen van je krijgen. Dat kan stress opleveren.
Door de omvang van de sociale media, d.w.z. de snelheid, directheid en hoeveelheid, kan er al snel sprake van een 'overload' aan informatie en communicatie. Ook dat kan stress in de hand werken.
Je kunt je op Facebook, Hyves of LinkedIn veel beter voordoen dan je bent. Anderen kunnen dat ook, waardoor de échte contacten wel eens flink kunnen tegenvallen.
Vooral jongeren kunnen verslaafd raken aan twitteren of facebook. Er zijn gevallen bekend van middelbare scholieren die pas gaan slapen als er niks meer te beleven valt of als de tweets te saai worden. Sommigen twitteren de hele dag door, met een gemiddelde van veertig tweets per uur.
Mensen kunnen snel te openhartig worden achter hun computer. Er is immers niemand die over jouw schouder meekijkt en je lezers zijn in veel gevallen anoniem. Als je bijvoorbeeld in je Hyves profiel opneemt dat je schizofrenie hebt, kan dit er nog jarenlang op blijven staan, ook al wil je het eraf hebben. En weet dus iedere toekomstige baas of date dat je de ziekte hebt. Het komt helaas nog regelmatig voor dat ongewild intieme details, foto’s of filmpjes op Twitter, Facebook of Youtube terechtkomen, die je daarna nooit meer kunt verwijderen. Zij hebben binnen no-time hun eigen weg gevonden.
Alle digitale activiteiten die je onderneemt worden 'ergens' geregistreerd en uiteindelijk gekoppeld. Het eenvoudigste voorbeeld hiervan is dat als jij iets in een webwinkel bekijkt, het betreffende product automatisch op je beeldscherm plopt bij een andere activiteit.

Bronnen
PsychologieMagazine, jaargang 30, april 2011 'Zo dadelijk een broodje kroket, zin in'
Volkskrant 27 april 2011 'In de ban van twitter'
www.frankwatching.com 'Social Media SWOT - met een twist - ' & 'Social Media: de 10 meest gehoorde tegenargumenten'



Share on Facebook Share on Twitter




   
Twitter is een internetdienst waarmee gebruikers via computer of mobiele telefoon korte berichtjes van maximaal 140 tekens publiceren. Je kunt een profiel en een afbeelding van jezelf aanmaken. Belangstellenden kunnen jouw berichtjes lezen. De activiteit heet twitteren of tweeten, dat letterlijk kwetteren betekent.
Sms is een afkorting voor short message service. Met behulp van een mobiele telefoon kun je korte berichten versturen en ontvangen. Meestal betaal je een bepaald bedrag voor een x aantal sms-jes per periode.
Pingen is een vorm van communicatie via mobiele telefoons, oorspronkelijk alleen te gebruiken door mensen met een BlackBerry-telefoon. Berichten worden kosteloos verzonden via het mobiele internet. Het verzonden bericht verschijnt direct op het scherm van het ontvangende toestel, dat als waarschuwingstoon een 'ping'-geluid voortbrengt.
Facebook is een netwerksite, waar gebruikers hun persoonlijke interesses delen met anderen. Internationaal zijn er meer dan 600 miljoen gebruikers actief. Zij kunnen een persoonlijk profiel aanmaken en anderen uitnodigen om vriend te worden. Iedere gebruiker kan - net zoals bij Twitter - op een zogenaamd prikbord berichtjes plaatsen. Ook foto's kunnen gedeeld worden.
LinkedIn is een netwerksite voor professionals. In principe werkt LinkedIn hetzelfde als facebook. Het verschil is dat LinkedIn meer gericht is op vakmensen. Het belangrijkste doel van de website is geregistreerden gebruik te laten maken van elkaars zakelijke netwerk.
Hyves (komt van beehives, Engels voor bijenkorven, uitgesproken haivz) is de grootste Nederlandse sociaalnetwerksite met voornamelijk Nederlandse bezoekers en leden. Hyves is vergelijkbaar met Facebook.

Tips:

Doe alleen dingen die voor jou toegevoegde waarde hebben. Je hoeft echt niet actief te zijn op alle sociale netwerken. Kies er een of twee uit die voor jou het meest relevant zijn.
Probeer de informatie die op je afkomt te filteren. Reageer alleen op informatie waar je zelf iets aan hebt.
Als je twittert kun je besluiten om bewust niet mobiel te twitteren, maar alleen op je (een) computer. Zo beheers je bovendien je tijdsbesteding.
Let goed op wat je kwijt wilt en aan wie. Gelukkig kun je bij elk medium aangeven voor wie je berichten leesbaar zijn. Stel dat van te voren in!