|
Jonko
Blowen was verweven met mijn leven, vrijwel iedereen blowde dagelijks. De beloften rond stuff waren velerlei: geestverruimend, ontspannend, creativiteitbevorderend en het komen in hogere sferen. Kortom, de weg naar een beter leven lag open. Wat het blowen inspirerend maakte was dat gesprekken interessanter leken, films spannender en het leven boeiender. Anderzijds stond een blowtje vroeg op de dag ervoor garant dat ik de verdere dag niets meer uitvoerde behalve dan gevolg geven aan mijn vreetbuien. Om de schijn te weerleggen heb ik destijds al mijn kleren in weerzinwekkende zuurstoktinten geverfd.
Mijn kortetermijngeheugen was spoedig onvindbaar en van leren kwam niets meer terecht. Het leven werd steeds ‘boeiender’; geluiden kwamen zo dichtbij dat ik ze zelfs kon zien. Maar wie konden míj allemaal zien? Mijn naaktheid en mijn gedachten? Anderen hádden het over mij en alles wat ik dacht was publiek geworden. Heftig, heftig, maar voor de ontspanning blowde ik nog maar even door.
Vijandige opmerkingen van anderen, met recht gevoed door mijn emotionele labiliteit, lachen om niets, reageren op zaken die anderen niet zagen, extreme passiviteit – ‘geen wonder dat ze vonden dat ik niet spoorde’.
Het heeft even geduurd voordat ik mij realiseerde dat ‘lekker’ relatief is, paranoia doodvermoeiend en dat met al die ‘verruimde’ geesten in feite geen zinnig woord te wisselen viel.
Ik had behoefte aan helderheid in mijn relaties en dat bracht de ‘geestverruiming’ me niet.
Het schijnt dat er mensen bestaan die lekkerder gaan met een jonko. Zelf ken ik ze niet.
Mogelijk komt er binnenkort een speekseltest op de markt waarmee je kunt bepalen of je het ‘Jonko-psychose-gen’ hebt. Ik heb mijn les zonder gen-test geleerd.
(naam bekend bij de redactie)
Wat is de mening van de expert?
Aan het woord is psychiater dr. Lieuwe de Haan van de Zorglijn Vroege Psychose van het AMC in Amsterdam. “Blowen vergroot het risico op een psychose, vooral als jongeren vroeg in de adolescentie beginnen en met name als psychose in de familie voorkomt. Blowen door patiënten die een psychose hebben, vergroot het risico op een nieuwe psychose, juist als mensen dagelijks blowen”. “ Meestal worden de negatieve gevolgen van blowen onderschat!”
Als je stopt met blowen, zijn de psychoses dan ook direct voorbij?
De Haan: “Bij de meeste mensen die door blowen een psychose krijgen wel, maar blowen kan ook een psychose uitlokken die niet direct overgaat.”
“Voorlichting op scholen maar ook doorhulpverleners en huisartsen is erg belangrijk.”
Is er iets meer bekend over die speekseltest uit bovenstaand ervaringsverhaal?
De Haan: “Een bepaalde variatie in het COMT gen hangt samen met een grotere kans op psychose door blowen. Gezien het risico op psychoses en de algemene negatieve gezondheidseffecten is blowen af te raden.
|
|
Enkele cijfers
(bron: Telegraaf 25 september 2010)
|
Met blowen vergroot je het risico dat je een psychose krijgt van 1.5 procent naar 3 procent. Onder degenen die al jong, rond hun veertiende, blowen is dat risico ongeveer 6 procent.
Per jaar worden in het AMC 300 tot 400 jongeren met een eerste psychose behandeld. 60 Procent van deze jongeren heeft geblowd. Op advies van de behandelaars stopt de helft met blowen, voornamelijk degenen die balen dat ze er ooit aan waren begonnen. Ongeveer 30 procent blijft blowen, waardoor de kans op een nieuwe psychose bij deze jongeren wordt vergroot. |
|