Over Schizofrenie Check hoe het met je gaat! Reageer Archief Forum Disclaimer/Privacy verklaring | Colofon

E-health
Boekentips
Mindfulness
Stemmen horen
Rust in je hoofd
Hersenonderzoek
Social media
Confrontaties aangaan

Diabetes
De inlooppoli
Drugs
Gezond eten
Bewegingsstoornissen
Mondverzorging
Dag en nacht ritme
Blowen

Wonen
Jongeren
Het ervaringsspel
Migranten
Kinderwens
Relatie broer/zus
Actie maakt gezond!
2 moslims over schizofrenie


Omgaan met hulpverlening

Als je te maken hebt met schizofrenie, staat je wereld op zijn kop. Alles wat zo normaal was, is opeens niet zo. Eigenlijk moet je sommige dingen opnieuw weer leren. Goede hulp kun je dan wel gebruiken. En de hulpverlening heeft jou ook hard nodig om samen het beste uit de behandeling te halen voor jou. Vaak zijn er medicijnen, therapie en training nodig. De medicijnen worden altijd door een arts/psychiater voorgeschreven. De therapie ook en kan worden ondersteund door een sociaal psychiatrisch verpleegkundige. Organisaties zoals Ypsilon en Anoiksis kunnen je helpen je niet alleen te voelen en informatie en advies geven in allerlei situaties van hulpverlening. Schizofrenie komt bij veel meer mensen voor en deze ervaringen kunnen je ook helpen. De mensen van Anoiksis en Ypsilon weten ook vaak als eerste of er nieuwe behandelingsmogelijkheden zijn. Op internet je ervaringen delen kan via het schizo-forum, dat Anoiksis heeft opgericht en alleen toegankelijk is voor patiënten met een eigen login.


Inleven in de gedachtewereld
van mensen met schizofrenie


In zijn loopbaan als psychiater bij verschillende zorginstellingen in Amsterdam kreeg Edwin Oudemans te maken met vooroordelen en misvattingen over schizofrenie. Niet alleen van buitenstaanders en (vaak) wanhopige familieleden. Ook hulpverleners en behandelaars blijken zich niet altijd te kunnen inleven in de gedachtewereld van schizofrene patiënten.

Hoe kijkt Edwin er zelf tegenaan? Lees verder >

Met dank aan E. Oudemans voor dit interview.


Share on Facebook Share on Twitter



Hieronder volgen
enkele tips:


1.

Voor een goed gesprek met je arts kun je het best zelf bijhouden hoe het met je gaat. Hiervoor is ook een checklist op deze website te vinden, die door een arts in overleg met verpleegkundigen en patiënten is ontwikkeld.

2.

Voordat je met de hulp aan de slag gaat, informeer naar de mogelijkheden. Kijk of er iemand in je omgeving is die je erbij kan betrekken. Twee weten immers meer dan een en iemand die je kent, kan ook kijken of de hulp past bij jou.

3.

Als je arts of hulpverlener je kan begrijpen kan deze ook echt hulp geven. Probeer dit te accepteren. Als je zelf weet wat bij jou de symptomen van je psychose uitlokt en de hulpverlening weet dat, dan kan deze daar de hulp aan aanpassen. Neem de tijd en vindt iemand die goed bij je past. Het is echt teamwerk!

4.

Woon je in een beschermde woonomgeving en heb je (intensieve) begeleiding nodig, probeer dan zo duidelijk mogelijk aan te geven wat je wilt en niet wilt.

5.

Trainingen en cursussen komen er steeds meer op allerlei gebied. Zo krijg je weer grip op je leven, je omgang met medicijnen en de ziekte. Gezond leven is net zo belangrijk voor jou als voor ieder ander met een ziekte. Vraag ernaar bij je GGZ of psychiatrische instelling!



Wil je reageren of heb je zelf een goede tip. Laat het ons weten.