Over Schizofrenie Check hoe het met je gaat! Reageer Archief Forum Disclaimer/Privacy verklaring | Colofon

E-health
Boekentips
Mindfulness
Stemmen horen
Rust in je hoofd
Hersenonderzoek
Social media
Confrontaties aangaan

Diabetes
De inlooppoli
Drugs
Gezond eten
Bewegingsstoornissen
Mondverzorging
Dag en nacht ritme
Blowen

Wonen
Jongeren
Het ervaringsspel
Migranten
Kinderwens
Relatie broer/zus
Actie maakt gezond!
2 moslims over schizofrenie


Kies de aanpak die bij je past!


Zelf de regie nemen is makkelijker gezegd dan gedaan. Zelf beslissingen nemen, bewust zijn van je capaciteiten en mogelijkheden en weten dat je keuzes maakt die het best bij jou passen! Als je te maken krijgt met schizofrenie, staat de wereld op zijn kop. Alles wat zo normaal was, is opeens niet zo. Eigenlijk moet je sommige dingen opnieuw weer leren. Een ander kan jouw leven niet veranderen. Het moet jouw beslissing zijn. Er zal sprake zijn van bepaalde beperkingen. Probeer deze te accepteren en ontdek waar je kansen liggen. Ondersteuning van vrienden en familie zijn belangrijk. Goede hulp kun je dan wel gebruiken. Vaak zijn er medicijnen, therapie en training. De medicijnen worden altijd door een arts/psychiater voorgeschreven. De therapie ook en kan worden ondersteund door een sociaal psychiatrisch verpleegkundige.

Organisaties als Anoiksis (mensen met schizofrenie) en Ypsilon (naastbetrokkenen) kunnen je helpen je niet alleen te voelen, informatie en advies geven in allerlei situaties van hulpverlening. Schizofrenie komt bij veel meer mensen voor en deze ervaringen kunnen je ook helpen. Op internet je ervaringen delen kan via het schizo-forum, dat Anoiksis heeft opgericht en alleen toegankelijk is voor patiënten met een eigen login.


Input artikel: Redactie www.schizofrenie.nl

Share on Facebook Share on TwitterTips
Voor een goed gesprek met je arts kun je het best zelf bijhouden hoe het met je gaat. Hiervoor is een checklist op deze website te vinden, die door een arts in overleg met verpleegkundigen en patiënten is ontwikkeld.
Voordat je met de hulp aan de slag gaat, informeer naar de mogelijkheden. Kijk of er iemand in je omgeving is die je erbij kan betrekken. Twee weten immers meer dan een en iemand die je kent, kan ook kijken of de hulp bij jou past.
Als je arts of hulpverlener je kan begrijpen kan deze ook echt hulp geven. Als je zelf weet wat bij jou de symptomen van je psychose uitlokt en de hulpverlening weet dat, dan kan deze daar de hulp aan aanpassen. Neem de tijd en vind iemand die goed bij je past.
Trainingen en cursussen komen er steeds meer op allerlei gebied. Zo krijg je weer grip op je leven, je omgang met medicijnen en de ziekte. Gezond leven is net zo belangrijk voor jou als voor ieder ander met een ziekte. Vraag ernaar bij je SPV’er!