Over Schizofrenie Check hoe het met je gaat! Reageer Archief Forum Disclaimer/Privacy verklaring | Colofon

E-health
Boekentips
Mindfulness
Stemmen horen
Rust in je hoofd
Hersenonderzoek
Social media
Confrontaties aangaan

Diabetes
De inlooppoli
Drugs
Gezond eten
Bewegingsstoornissen
Mondverzorging
Dag en nacht ritme
Blowen

Wonen
Jongeren
Het ervaringsspel
Migranten
Kinderwens
Relatie broer/zus
Actie maakt gezond!
2 moslims over schizofrenieGrip op geld maakt gelukkig!


Er zijn van die maanden dat je portemonnee leeg is voordat de nieuwe maand begint. Je hebt geen idee waar het geld is gebleven. De huur en de verzekering zijn betaald, de sportclub ook, en oké, de telefoonrekening was wel wat hoog. Maar waar is de rest aan opgegaan? Hoog tijd om te budgetteren. Want één ding is zeker: Grip op geld maakt gelukkig. Iemand die daar alles van weet is Marion Weijers, Adviseur Budgetvoorlichting bij het Nibud*.

“De website van het Nibud wordt dagelijks bezocht door 7000 mensen. Hier vind je antwoord op de meeste vragen over geldzaken. Daarnaast krijgen we ongeveer tweehonderdvijftig mails en telefoontjes per week. Mensen vragen van alles. Van hoeveel zakgeld ze aan kun kinderen moeten geven tot waar ze hulp kunnen vinden om van hun schulden af te komen. Ik geef advies en beantwoord de vragen. De mensen die mij bellen kunnen heel vrij over hun eventuele problemen praten, want hun gegevens zijn anoniem. Ook als ze een mail sturen worden alle gegevens na één contact gewist. Soms hebben mensen een persoonlijk advies nodig en willen met een deskundige hun financiële situatie doornemen. Dan verwijs ik ze door naar een hulpverlenende instantie in hun gemeente. Het Nibud onderzoekt de bestedingspatronen van mensen en weet dan ook wat de gemiddelde Nederlander uitgeeft. We zien bijvoorbeeld dat er meer wordt uitgegeven aan internet en mobiele telefoons, maar ook aan bijvoorbeeld kinderopvang, dan een aantal jaren geleden. Wat wij ook constateren is dat consumenten makkelijker lenen, bij de bank of op afbetaling kopen in de winkel. Het Nibud is een onafhankelijke stichting die informeert en adviseert over financiën van huishoudens. Op onze site kun je veel informatie vinden die je kan helpen om meer grip te krijgen op je geld. Bijvoorbeeld op de pagina: ‘In vier stappen grip op geld'. Die is heel handig, want als je niet weet hoeveel geld je hebt en je geeft het toch uit, voel je je vaak schuldig en ongelukkig. Sommige mensen houden vanzelf grip op hun geld, anderen hebben daar een beetje hulp bij nodig. De tool: Persoonlijk Budgetadvies helpt je daarbij.”

* Nibud
Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (www.nibud.nl) is een onafhankelijke stichting die informeert en adviseert over financiën van huishoudens. 
Speciaal voor jongeren: www.nibud.nl/scholieren


Met dank aan Marion Weijers, Adviseur Budgetvoorlichting bij het Nibud
Share on Facebook Share on Twitter  De top vijf budgettips van Marion:
1. Betaal de vaste lasten per automatische incasso.
2. Twijfel je of je een lening kunt nemen? Je kunt zelf proefdraaien door eerst twee maanden het aflosbedrag te sparen. Is een lening verantwoord? Doe de check met de risicometer lenen
3. Voorkom rood staan bij de bank. Spreek met jouw bank af dat je niet rood mag staan.
4. Voorkom verleidingen bij het boodschappen doen; maak een boodschappenlijst en neem niet meer geld mee dan je nodig hebt en laat je pinpas thuis.
5. Heb je betalingsachterstanden? Bel dan met de instanties waar je schulden hebt. Vaak kun je een betalingsregeling treffen. Hoe je dat doet, lees je op: www.zelfjeschuldenregelen.nl