Over Schizofrenie Check hoe het met je gaat! Reageer Archief Forum Disclaimer/Privacy verklaring | Colofon

E-health
Boekentips
Mindfulness
Stemmen horen
Rust in je hoofd
Hersenonderzoek
Social media
Confrontaties aangaan

Diabetes
De inlooppoli
Drugs
Gezond eten
Bewegingsstoornissen
Mondverzorging
Dag en nacht ritme
Blowen

Wonen
Jongeren
Het ervaringsspel
Migranten
Kinderwens
Relatie broer/zus
Actie maakt gezond!
2 moslims over schizofrenie


Fit Your Body

Vijf jaar geleden zette Elise de Boer haar eerste stap in de sportzaal van Fit Your Body (FYB), een sportschool voor mensen met een psychiatrische aandoening. Nu is zij er zelf ervaringsdeskundige. Enthousiast vertelt Elise hoe blij ze is dat ze destijds die stap genomen heeft.

“Jaren geleden spoorde een verpleegkundige mij aan om een kijkje te gaan nemen bij FYB. Dat zag ik eerst helemaal niet zitten. Presteren, iedereen in strakke pakjes, dat was niks voor mij. Ik heb altijd van sport gehouden, ik speelde vroeger zelfs basketbal, maar ik begreep de link tussen sport en me beter gaan voelen niet. Mijn moeder haalde me over om toch te gaan kijken. We werden heel leuk opgevangen, kregen een rondleiding en na een plezierig intakegesprek ben ik nog diezelfde week begonnen met fitness. Ik vond het fijn om individueel bezig te zijn, iedereen liet me met rust en ik kon mijn eigen tempo bepalen. Al gauw merkte ik dat het sporten een positieve invloed op mijn welzijn had. Ik kreeg meer energie, het werd rustiger in mijn hoofd, ik kon in het sporten veel emoties kwijt. Omdat ik vier keer per week naar de sportschool ging, kreeg mijn week structuur. Ik ging me op alle fronten veel beter voelen en op een gegeven moment ben ik zelfs – in overleg met mijn psychiater - mijn medicatie gaan afbouwen. Ook raakte ik in de loop van de tijd meer en meer in gesprek met andere sporters. Ik durfde op een gegeven moment zelfs de stap te zetten om mee te gaan met de Nordic Walkinggroep. Dat je samen met ‘lotgenoten’ sport schept een band. Je hebt eenzelfde soort achtergrond en voelt je gelijkwaardig aan elkaar. Ik hoef niet eens te weten wat de achtergrond van mijn medesporters is. Het contact op zich is al fijn genoeg.

Omdat ik mij na een paar jaar steeds beter ging voelen leek het me fijn en zinvol om lotgenoten te helpen en te steunen. Bij FYB kreeg ik de kans om als ervaringsdeskundige aan de slag te gaan. Dat doe ik nu nog steeds. Ik begeleid andere sporters en omdat ik zelf te maken heb gehad met een behandeling in de psychiatrie weet ik waar ze over praten. Ik ben het levende bewijs van psychisch herstel met behulp van sporten en dat wil ik graag aan andere sporters overbrengen. Het werk als ervaringsdeskundige geeft me veel zelfvertrouwen en ik heb het gevoel weer mee te tellen.”

  Tips van Elise:
1. Zoek ten eerste een sport die je leuk en niet te moeilijk vindt om te doen, dan houd je het beter vol.
2. Bouw het sporten rustig op, je hoeft niet per se te presteren. De prestatie is al geleverd door naar de sportschool te gaan.
3. Stel geen hoge eisen aan jezelf, het is het belangrijkst dat je het sporten leuk blijft vinden en je het vol blijft houden
4. Ga samen met iemand sporten, een vriend(in) of familielid; Of kies voor een groepsles; samen sporter is leuker en je kunt elkaar er doorheen trekken als het even iets minder gaat.
5. Kies voor een sportschool waar jij je thuis voelt.
6. Probeer minimaal twee keer in de week te sporten op een vast tijdstip.
7. Je kunt proberen om bijvoorbeeld een wandelgroep met ‘lotgenoten’ op te zetten.
8. Vraag bij je ziektekostenverzekeraar naar speciale bewegingsprogramma’s.
9. Al is je stemming nog zo slecht, ga wel sporten. Sport je frustraties en negatieve gevoelens er maar uit, je zal merken dat jij je hierna echt beter zal voelen.
10. Geef niet te snel op, zie het sporten als onderdeel van je psychisch herstel, wat gepaard zal gaan met slechte dagen en betere dagen.




Share on Facebook Share on Twitter