Over Schizofrenie Check hoe het met je gaat! Reageer Archief Forum Disclaimer/Privacy verklaring | Colofon

E-health
Boekentips
Mindfulness
Stemmen horen
Rust in je hoofd
Hersenonderzoek
Social media
Confrontaties aangaan

Diabetes
De inlooppoli
Drugs
Gezond eten
Bewegingsstoornissen
Mondverzorging
Dag en nacht ritme
Blowen

Wonen
Jongeren
Het ervaringsspel
Migranten
Kinderwens
Relatie broer/zus
Actie maakt gezond!
2 moslims over schizofrenie


Meer bewegen

De angst die een vreemde omgeving met zich meebrengt, is vaak de reden dat mensen die psychotisch zijn niet graag buiten hun vertrouwde omgeving komen. Niet verwonderlijk dat sporten en actief bewegen op een lager pitje staan.
Voor iedere patiënt ligt er de uitdaging om de kans op ziekte, maar vooral de kans op verbetering van je conditie, zelf in de hand te nemen. Je fit voelen vermindert namelijk de angst voor de buitenwereld, omdat je je door fysieke inspanning sterker voelt. En jezelf gezond en sterk voelen versterkt je gevoel van eigenwaarde. Fysieke inspanning zorgt o.a. voor een betere ademhaling en hartfrequentie. Daardoor wordt de kans op ziektes aanzienlijk verkleind. En er zijn nog meer voordelen aan bewegen en/of een sport beoefenen. Het vergroot namelijk de kans op het uitbreiden van sociale contacten. Meer mensen kennen betekent meer steun en minder kans op vereenzaming. Al met al is het vanuit alle invalshoeken nuttig om wat meer in beweging te komen en dat geldt natuurlijk niet alleen voor mensen die schizofreen zijn.

  Twaalf tips:
1. Kies een activiteit of sport waar je altijd al plezier in had; dat vergroot de kans dat je de activiteit zult volhouden en dat geeft meteen meer zelfvertrouwen.
2. Vraag een vriend/in of familielid om de eerste keren met je mee te gaan, zodat je vertrouwd kunt raken met de activiteit of de omgeving waar de activiteit plaatsvindt.
3. Plan de activiteit zodat het weinig extra inspanning kost om ernaar toe te gaan. Kies bijvoorbeeld voor iets in de buurt of anderszins gemakkelijk bereikbaar.
4. Probeer de activiteit te beschouwen als een investering in jezelf en kijk daarnaast of je ook op andere gebieden meer in jezelf zou kunnen investeren. Bijvoorbeeld minder eten, minder alcohol drinken of minder blowen.
  En ook:
5. Neem eens de trap in plaats van de lift.
6. Als je kunt kiezen tussen de tram, de bus of de fiets,
kies dan iets vaker voor de fiets.
7. Hoef je niet zo ver van huis, ga dan lopen.
8. Ga je toch met de bus of tram, stap dan eens een halte
eerder uit en loop de rest.
9. Als je veel belt, blijf dan niet zitten, maar loop met je telefoon rond.
10. Ga lekker dansen! Dit kun je ook heel goed thuis doen, op de favoriete muziek.(PS houd rekening met de buren... Gebruik een koptelefoon en doe je schoenen uit..)
11. Ga wat vaker wandelen, om je gedachten op een rij te
zetten of om een frisse neus te halen.
12. Bedenk dat het gaat om je fitter voelen en niet om een superconditie te ontwikkelen of om erg goed te worden in datgene wat je gaat doen.
  Heb jij nog ideeën, Laat het ons weten!Share on Facebook Share on Twitter
Minder bewegen kan nadelige gevolgen hebben voor je gewicht en zorgt er ook voor dat je minder weerstand ontwikkelt. Ook vergroot het de kans op ziekten die met overgewicht te maken hebben, zoals diabetes en hartkwalen.
De meeste ziekten zijn gelukkig met goede medicatie te genezen, te verminderen of te onderdrukken. Maar vaak zit daar ook een keerzijde aan. Van sommige medicatie knap je weliswaar enorm op, maar je kunt er ook van aankomen. En dat is nou net iets waar niemand op zit te wachten.