“Het geluk is in alle windrichtingen te vinden”


Ik ga op reis….

Jaren geleden ben ik voor de laatste keer op vakantie geweest naar een camping in de Franse Alpen , met een georganiseerde groepsreis voor alleengaanden. Er was een heel afwisselend programma met bergwandelen, fietsen, zwemmen, canyoning, parapenten en speleologie. Door niet aan alle activiteiten deel te nemen en even zonder de groep te zijn dacht ik dat ik voldoende rust had genomen. En hoewel ik ook voldoende nachtrust had, werd ik enkele dagen na thuiskomst psychotisch en volgde een opname in de kliniek.
Dit heeft een stempel gedrukt op mijn reisplannen. De laatste jaren ben ik niet op vakantie geweest. Ik ga hoogstens 4 dagen weg. Dan ga ik bijvoorbeeld met 2 vrienden naar een stad in Nederland of net over de grens in België of Duitsland. Of ik ga naar de kust of een eiland. Dit is meestal ook lang genoeg, want ik heb dan veel indrukken gehad en weer behoefte aan m’n rustige en vertrouwde omgeving thuis.
Ik ben vroeger voor ik mijn eerste psychose kreeg wel langer op vakantie geweest. Had toen droombestemmingen als USA en Canada. Ik ben erg blij dat ik dat wel heb kunnen verwezenlijken. Nu vind ik het al heel leuk als ik een dagje kan zeilen of varen op de Loosdrechtse plassen. Dit bevalt me beter dan al het gedoe en de vele indrukken van lange reizen met auto, trein, bus of vliegtuig. Het geluk is in alle windrichtingen te vinden en dat is vaak ook prima binnen de Nederlandse grenzen mogelijk. Maar ik zou nog graag eens naar de Alpen gaan en van de uitzichten, de wandelingen en een parapente- (duo)sprong genieten.

Dit artikel is tot stand gekomen met de hulp van ervaringsdeskundigen van Anoiksis.

En neem mee:

Neem ruim voldoende medicijnen mee (met bijsluiter en medisch(e) paspoort/verklaring). Zorg ervoor dat je deze bewaart in je handbagage- bij vliegreizen- zodat als je bagage er niet (direct) op het vliegveld van aankomst is, je toch niet zonder zit.
Voldoende geld of ander betaalmiddel card voor onvoorziene omstandigheden.
Contactgegevens van de Nederlandse ambassade in het land van bestemming.
Indien van toepassing: UWV/CWI toestemming bij langere vakanties.
Een medische verklaring of paspoort van uw huisarts of behandelaar ( UWV of keuringsarts) voor reizen in het buitenland. Voor meer informatie over het Europees Medisch Paspoort kun je kijken op de website van de Rijksoverheid via de link: www.rijksoverheid.nl
Win advies in over hoe je vragen(formulieren) van de immigratiedienst moet invullen aangaande je psychiatrische diagnose.
Verzekeringspapieren:
  Informeer bij jouw ziektekostenverzekeraar of de kosten voor een psychosebehandeling/opname in het land van bestemming zijn gedekt. Vaak zit dit in een aanvullend pakket.
  Ga na of jouw ziektekostenverzekeraar is aangesloten bij een alarmcentrale. Deze alarmcentrale regelt niet alleen de kosten, maar bemiddelt in het ziekenhuis, verzorgt de terugkeer naar Nederland etc. Zonder alarmcentrale loop je het risico dat je de kosten van doktersbezoek of opname moet voorschieten. Is een aanvullende reisverzekering (met medische dekking) nodig, vraag dan een medische verklaring van jouw huisarts of behandelaar en een verklaring dat het medisch verantwoord is om op reis te gaan.
  Meld altijd bij de 'bijzonderheden' dat sprake is van schizofrenie en verwijs naar de bijgesloten medische verklaring.
Alleen zo kan uitsluiting achteraf (wegens het verzwijgen van informatie) worden voorkomen.
  Neem in geval van nood altijd contact op met de alarmcentrale van de reisverzekeraar.
  Bij klachten altijd de Ombudsman Schade inschakelen.
Deze is bereikbaar op telefoonnummer (070) 3338999.


Share on Facebook Share on TwitterTips:

Neem je medicijnen in op de tijdstippen zoals je thuis gewend bent.
Blijf goed, gezond en met normale regelmaat eten en drinken. Alcohol beter niet of met mate ( 1of 2 glazen). Drugs zijn niet aan te raden in het buitenland en het gebruik is sowieso geen (verstandige) keuze bij psychosegevoeligheid. Je weet toch vaak al, zonder drugsgebruik, tot welke bijzondere ervaringen je hersenen in staat zijn tijdens een psychose.
Neem op tijd voldoende rust en houd een normaal dag-nachtritme aan.
Ga je liever niet alleen? Kijk dan eens op www.librasol.nl. Deze organisatie biedt een gevarieerd aanbod speciaal voor vakantiegangers die vanwege hun psychische gesteldheid (enige) begeleiding nodig hebben op reis.