Internetbankieren - Nepmail en meer …


Beste gewaardeerde klant,

U hebt een nieuwe beveiligingsupdate van ING. Alstublieft Log in op uw account om deze update te bevestigen Update your online bankieren 

ING Bank NV Handelsregister Leeuwarden nr. 33031431

Als je een dergelijke onpersoonlijke boodschap in je mailbox vindt weet je meteen dat er iets niet klopt. Jouw bank zal jou namelijk nooit als beste gewaardeerde klant aanspreken en zeker niet per e-mail. Helaas zijn er veel mensen die nietsvermoedend op de link klikken en hun gegevens prijs geven. En ondanks overheidscampagnes en waarschuwingen van banken worden steeds meer mensen het slachtoffer van oplichting bij internetbankieren. In het eerste half jaar van 2011 waren zo'n 2500 klanten de dupe van oplichting, bijna twee keer zoveel als in heel 2010. Dat blijkt uit cijfers van de Nederlandse Vereniging van Banken.

Bij de meeste fraude met internetbankieren gaat het om phishing. Dat betekent het inwinnen van persoonlijke informatie door misleiding via e-mail of internet. Criminelen versturen valse e-mails waarin gevraagd wordt naar bankgegevens. Ze gaan echt heel overtuigend te werk.

Hoe herken je Phishing?
• Door een onverwachte e-mail van je eigen of een andere bank.
• Taalkundig slecht geschreven e-mails.
• De e-mail is niet aan jou persoonlijk gericht.
• In de e-mail vraagt de beveiligingsafdeling van je bank je iets te doen.
• Er wordt gevraagd naar een (of meerdere) beveiligingscode(s).
• Er wordt gedreigd met gevolgen als je niet direct reageert.
• Je wordt gevraagd op een link te klikken naar een vreemde website.
• Je wordt gevraagd de e-mail te beantwoorden met persoonlijke gegevens.
• Uw mailprovider of spamfilter heeft een indicatie van ‘spam’ gegeven.

Phishing is één van de methodes die wordt toegepast bij Social Engineering: Door gebruik te maken van menselijke zwakheden – zoals nieuwsgierigheid, hebzucht, angst - proberen criminelen vertrouwelijke informatie te verkrijgen. Bijvoorbeeld: U krijgt een e-mail van uw sportclub met een fantastische aanbieding. Als u de foto’s opent, raakt uw computer besmet met malware, dat is software die ongemerkt op je computer wordt geïnstalleerd. Social Engineering is al zo oud als de weg naar Rome en kent vele vormen. 

Kijk op:
www.veiligbankieren.nl

www.nvb.nl


Share on Facebook Share on Twitter  Wat kun je er tegen doen?
Wees in ieder geval alert als:
aanbiedingen te mooi zijn om waar te zijn.
er iets mis lijkt te gaan tijdens het surfen en er direct een pop-up verschijnt om je uit de brand te helpen.
je een mededeling krijgt dat er iets mis is gegaan bij het bezoek aan een site en vervolgens het advies om op een link te klikken om dit probleem op te lossen.

er via internet persoonlijke gegevens aan je worden gevraagd.
er tijdens een chatsessie wordt gevraagd met iDEAL of met internetbankieren te betalen voor bijvoorbeeld een filmpje of foto's.