‘De Prael is zo veel meer dan dagbesteding’

Interview over bier brouwen door mensen met een psychiatrische achtergrond

Midden op de Amsterdamse Wallen staat een bijzonder werkproject voor mensen met een psychiatrische achtergrond: bierbrouwerij De Prael. Hier werkt een diverse groep mensen samen aan een mooi product: ambachtelijk bier. De Prael is kortgeleden uitgebreid met een proeflokaal, dat opleidingsplaatsen biedt aan mensen die een Horeca-diploma willen halen. We spraken met Lieke Roelofs, verantwoordelijk voor de intake en de begeleiding van de deelnemers aan dit werkproject.

Wat is de Prael?

De Prael is niet alleen dagbesteding maar ook een echt bedrijf. Het bestaat uit een brouwerij, een winkel en een proeflokaal. Ambachtelijk bier brouwen is erg arbeidsintensief; De flesjes worden hier bijvoorbeeld handmatig afgevuld. Je zou hiervoor ook een machine kunnen neerzetten maar daar creëer je geen werkplekken mee.
De Prael is juist opgericht om werkplekken te realiseren voor mensen met een psychiatrische achtergrond. Samen werken aan een mooi product heeft een heel positief effect op de mensen.

Hoeveel mensen werken bij De Prael?

Er werken 110 mensen bij De Prael. Het grootste gedeelte als vrijwilliger tegen een vergoeding van € 5,50 per dagdeel en vijf mensen in loondienst via een re-integratieregeling. Dagelijks werken er tussen de tien en vijftien mensen in de brouwerij. De staf bestaat, naast de brouwmeester, uit vijf mensen die het gehele werkproject begeleiden en aansturen. In het proeflokaal worden mensen, in samenwerking met regionale opleidingscentra, opgeleid voor een Horeca-diploma. De Prael is al jaren aan het uitbreiden om steeds meer mensen uit de doelgroep werk te kunnen geven.

Wat brouwen jullie en aan wie wordt het verkocht?

De Prael brouwt zes bieren en soms een nieuw of seizoensgebonden brouwsel, zoals nu het herfstbok. We brouwen tussen de 2000 en 3000 liter per week. Naast onze eigen soorten brouwen we ook bier in opdracht, bijvoorbeeld voor restaurants die een eigen label willen verkopen. We passen de eigen recepten dan wat aan. Bedrijven geven graag bierpakketten weg met eigen labels, die leveren wij ook. Het bier van De Prael wordt verkocht in slijterijen, restaurants en kroegen in, vooral Amsterdam, maar ook in Haarlem, Utrecht, Hoorn en Amersfoort. Zelfs in Italië is bier te koop wat bij ons gebrouwen is.

Is er bewust gekozen om bier te gaan brouwen als dagbesteding voor mensen met een psychiatrische achtergrond?

De oprichters van De Prael, Arno Kooy en Fer Kok, werkten als verpleegkundigen in de psychiatrie en vonden, zoals meer professionals, dat er meer zinnige dagbesteding voor de doelgroep moest komen. Het idee van een brouwerij ontlokten de meest enthousiaste reacties bij zowel de mensen met psychiatrische achtergrond als de professionals. Er zijn maar weinig bedrijfsvoeringen die zich direct goed lenen voor de doelgroep. Bier brouwen is basaal werk, met hele duidelijke taken en het is vooral heel tastbaar. Voor mensen die door hun psychiatrische problematiek moeite hebben met complexe taken is bier brouwen een uitkomst.

Wat betekent werken bij De Prael voor de medewerkers?

Je produceert bij De Prael samen een product dat je in je omgeving terugziet. Niet alleen bij ons in het proeflokaal en de winkel want het bier van de Prael is een begrip in Amsterdam. Het geeft de deelnemers heel veel voldoening om te zien dat zijn een gewaardeerd product maken. De mensen kunnen bij De Prael een eerste stap zetten naar meer dagbesteding. Maar het is niet alleen het werk; Het mooiste vind ik het als ik hoor dat de deelnemers ook in hun vrije tijd onderling contact hebben gehad. Zo zie je dat mensen, dankzij De Prael, weer een sociaal netwerk opbouwen.

Kunnen mensen zich nog aanmelden?

Er is nog voldoende plaats voor nieuwe deelnemers uit de doelgroep. Er is wel een CIZ-indicatie nodig. Maar mensen kunnen zich bij mij melden voor meer informatie.

Meer informatie: deprael.nl

Met dank aan Lieke Roelofs




Share on Facebook Share on Twitter